^Oldal tetejére

Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 6 Slide 7

A község szülöttje Egressy Gábor, aki a magyar színészvilág egyik legnagyobb alakja. Édesapja nemesi származású református lelkész volt, és a hat gyermek közül a másodikat, Gábort is lelkészi pályára szánta. Ám ő "minden szülői kényszernek ellentmondva" színésznek állt. Két évig vándortársulatoknál működött, azután a kassai színtársulat, majd 1835-től a budai Várszínházban játszó társulat tagja lett.

1837-ben a Pesti Magyar Színház (később Nemzeti Színház) tagja lett, a "Lear király"-ban lépett fel először óriási hatással, elindítva ezzel a későbbi magyar Shakespeare-kultuszt. Élénk kapcsolatot tartott az íróvilággal, barátságot kötött Petőfivel.1848.március 15-én ő szavalta el a "Nemzeti dalt"-t a Nemzeti Színházban. Nemzetőr, majd Szeged kormánybiztosa lett. A szabadságharc leverése után Törökországba menekült, távollétében halálra ítélték.1850-ben tért haza, amnesztiát kapott, és 1854-ben újra fellépett a Nemzeti Színházban.1865-ben az akkor megnyílt Színitanoda tanára lett. Élete során 358 szerepben közel két és félezer alkalommal lépett fel.

Korának legműveltebb magyar színésze, mindig tanuló, tudatos művész,a színészet első magyar elméletírója volt.

Születésének 190. évfordulója alkalmából az iskola és az önkormányzat - két ügyes kezű faragó lelkiismeretes és szép munkájával - Egressy-emlékoszlopot állíttatott fel a falu közepén.

COPYRIGT © 2022 Sajólászlófalva Község Önkormányzata