TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00019

Projekt címe: Pitypalatty-völgy turisztikai fejlesztése

Kedvezményezett neve: KBTF Közép-Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

A szerződött támogatás összege: 460.535.287 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt befejezésének tervezett napja: 2023.06.30

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00019

Miskolc közelében, a Bükk északi nyúlványain Varbótól Sajószentpéterig terjedő völgyben turisztikai fejlesztés indult 460,54 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projekt célja, hogy kedvelt kirándulóközponttá fejlessze a gyalogosan és kerékpárosan is jól bejárható térséget. A fejlesztés eredményeként létrejön Magyarország első MotorikPark régiója, ahol több településen mozgáskoordinációs játszóeszközök várják a családokat, a legkisebbektől a legidősebb korosztályig. A térség kulturális, természeti kincseinek bemutatására Sajószentpéteren megvalósul a Harica-patak menti tanösvény és kiránduló útvonal, mely Pipiske-hegyi végpontján egy új kilátó épül. Sajólászlófalván Geológiai Látogató- és Kutatóközpont létesül a térségben egyedi Csigakő kőzet, geológiai képződmény alapján. Radostyánban és Kondóban két értékes helyi védettségű épületet mentenek meg az enyészettől, majd azokat a korabeli helyi mesterségeket bemutatva tájházként működtetik a helyi közösségek. Az aktív turizmushoz kapcsolódóan Varbón kiépül a település turisztikai központjának számító horgász tó infrastruktúrája. A létesítményben kialakításra kerül mosdó, öltöző, illetve természeti bemutatóhely.

A projekt megvalósítását KBTF Közép-Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft konzorciumi vezetőként koordinálja. Konzorciumi partnerek: Kondó Község Önkormányzata, Radostyán Község Önkormányzata, Sajólászlófalva Község Önkormányzata, Sajószentpéter Város Önkormányzata, Varbó Község Önkormányzata.

A tervezett eredmények várhatóan 2023. június végig valósulnak meg.

You may also like...