TOP-3.2.1-16-BO1-2017-00017

SAJÓLÁSZLÓFALVA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT
ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Kedvezményezett: Sajólászlófalva Község Önkormányzata
Projekt címe: Sajólászlófalva Község Önkormányzat energetikai korszerűsítése
Támogatás összege: 22,6 millió forint
Támogatás intenzitása: 100%
A projekt fizikai zárása: 2019.03.31.
Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-BO1-2017-00017

PROJEKT BEMUTATÁSA

A hamarosan megkezdődő fejlesztés során az Önkormányzat közigazgatási funkciót ellátó hivatali épület külső határoló szerkezeteinek szigetelése, nyílászáróinak cseréje, fűtésirendszerének korszerűsítése és napelemek telepítése valósul meg. Az ingatlan energetikai adottságai rossznak mondhatóak az épület szerkezetek nem felelnek meg az érvényben lévő energetikai követelményeknek, üzemeltetése magas költségekkel jár. A projekt során az ablakok cseréje korszerű 3 rétegűüveggel ellátott hőszigetelt nyílászárókra, épület külső homlokzatának, padlásfödém, és fűtetlen térrel határos falának hőszigetelése valósul meg. Az épület hőellátása céljára olyan levegő/víz hőszivattyú kerül elhelyezésre, amely -20°C külső hőmérséklet mellet is teljesítmény vesztés nélkül alkalmas a hőellátásra.Hőleadóként a közösségi terekbe Fan-coilok, a vizes blokkokba termosztatikus radiátorszelepes radiátorok kerülnek, így a berendezés nyáron a gépi hűtést is el tudja látni, ami elsősorban csoportos foglalkozások esetén előnyös, amikor a belső hőterhelés megnő. Helyiségenkénti szabályozhatóságot a hőleadók tartozékát képező termosztátok biztosítják, amelyek a beépített ventilátorok fordulatszámát és a szabályozószelep zárását/nyitását állítják. Ebben az esetben gázberendezés az épületben nem lesz, ami az üzemeltetés biztonságát növeli. A környezet tudatosság jegyében jelen projekt keretén belül a villamos energia felhasználás kompenzálására napelemes rendszer is telepítésre kerül.
A most kezdődő projektnek köszönhetően megvalósul egy megfelelő hőtechnikai jellemzőkkel rendelkező, korszerű, energiatakarékos és projektarányosan akadálymentesített épület, korszerűsítéshatására megszűnik az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátása, valamint a külső homlokzat felújítás eredményeképpen javul a településkép is.


A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.